Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙ ΠΥΡΑΣ



Η Προσκοπική Πυρά είναι ίσως το πιο μαγευτικό κομμάτι των προσκοπικών δράσεων. Σημαδεύει την αρχή και το τέλος της προσκοπικής χρονιάς, κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη μιας κατασκήνωσης μας συντροφεύει γενικά σε όλη την προσκοπική μας ζωή. Δεν είναι τυχαία η σημασία της αφού ο ίδιος ο ιδρυτής του Προσκοπισμού Λόρδος Baden Powel, μέσα από το βιβλίο του ''Προσκοπισμός δια παιδιά'' παρουσιάζει τον προσκοπισμό και τα θέματα για εκπαιδεύσεις κάτω από τον τίτλο ''Ομιλίες γύρω από τη φωτιά''.
Οι στιγμές υπέροχες. Την ώρα που όλοι μαζί τραγουδάμε, επευφημούμε ή ''χλευάζουμε'' ένα σκετσάκι, την ώρα που ο Αρχηγός μας αναπτύσσει ένα θέμα. Την ώρα που απλώς χαλαρώνουμε και ακούμε μόνο τον ήχο από τα ξύλα που καίγονται.
Δεν ξέρουν όμως όλοι τι είναι η Προσκοπική Πυρά. Κάποιοι μετέχουν για πρώτη φορά, κάποιοι άλλοι είναι πιο δύσπιστοι ή κάποιοι άλλοι απογοητεύτηκαν την προηγούμενη φορά που μετείχαν σε μία.
Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους για θεαματικό άναμμα μίας πυράς με σκοπό να εντυπωσιάσετε και να προκαταλάβετε το κοινό για τη συνέχεια. Οι περισσότεροι είναι τρόποι που έχουν πρωτοπαρουσιαστεί σε Πυρές του 76ου και έχουν καθιερωθεί. Άλλοι είναι γνωστοί μέσα από το προσκοπικό παιγνίδι.
Μπορεί η αρχή να είναι το ''ήμισυ του παντός'' αλλά δεν είναι το παν. Φροντίστε να έχετε ένα καλό πρόγραμμα πυράς μαζί με μια θεαματική αρχή και να είστε σίγουροι ότι θα την θυμάστε για πάντα.
Τρόποι για θεαματικό άναμμα πυράς
1. Φλεγόμενο χαρτί υγείας
Ένα σχοινί δένεται από τη πυραμοειδή φωτιά που έχουμε ετοιμάσει σε ένα κλαδί ενός δέντρου λίγο μακρύτερα από το χώρο της πυράς. Στην άκρη που είναι δεμένη στο δέντρο τοποθετούμε ένα χαρτί υγείας. Το σχοινί το οποίο πρέπει να είναι τεντωμένο θα αποτελέσει το διάδρομο από τον οποίο το χαρτί υγείας θα κατέβει στη φωτιά. Λίγο πριν την έναρξη της πυράς ανάβουμε το χαρτί υγείας (για να ανάψει γρήγορα χύνουμε λίγη βενζίνη στην κάτω άκρη του) και το αφήνουμε να κυλίσει στη φωτιά η οποία έχει ήδη περιλουστεί με πετρέλαιο.
2. Φλεγόμενο τριφύλλι
Ο τρόπος αυτός ως ιδέα είναι ίδια με την προηγούμενη μόνο που υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες.
α) Κατασκευή συρμάτινου τριφυλλιού το οποίο θα τυλίξουμε με χαρτί υγείας.
β) Μέσα στο σχοινί-διάδρομος περνάμε μία μικρή τροχαλία από την κάτω άκρη της οποίας κρεμάμε το τριφύλλι. Στην πάνω της άκρη δένουμε ένα δεύτερο σχοινί το οποίο θα λειτουργεί ως ασφάλεια για το τριφύλλι.
γ) Την ώρα του ανάμματος της πυράς ανάβουμε το τριφύλλι από κάτω και το αφήνουμε να κυλίσει φλεγόμενο προς την πυρά ελέγχοντας όμως την ταχύτητά του με το δεύτερο σχοινί-ασφάλεια για να μην κατέβει τόσο γρήγορα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σχοινί-ασφάλεια στην άκρη που θα είναι δεμένο με την τροχαλία να είναι τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο για να μην καεί και κοπεί.
3. Διάδρομο από βενζίνη ή φυτίλι
Ο τρόπος αυτός είναι πολύ απλός. Λίγο πρίν το άναμμα της πυράς φτιάχνουμε ένα διάδρομο από βενζίνη λίγα μέτρα από την πυρά. Ανάβουμε την άκρη του διαδρόμου και η φωτιά τρέχει προς την πυρά και την ανάβει.
Αντί βενζίνη μπορούμε να βάλουμε φυτίλι ή μπαρούτι με τη διαφορά ότι δεν θα φαίνεται την ώρα που καίει καθ' οδόν προς την πυρά.
Αν το άναμμα γίνει με βενζίνη μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορες πορείες-διαδρόμους και όχι μόνο μία απλή γραμμή. π.χ. ζιγκ-ζαγκ, καμπύλες, κύκλους, κλπ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η βενζίνη εξατμίζεται εύκολα γι' αυτό πρέπει να κινήστε γρήγορα.
4. Μαγικός τρόπος
Μην σας συνεπαίρνει ο τίτλος σε κάτι μαγικό ή σε κάτι δύσκολο. Πριν καν στήσουμε την πυρά καρφώνουμε στο κέντρο ένα πάσσαλο στον οποίο έχουμε δεμένο ένα αναπτήρα (Το είδος που χρησιμοποιούμε για να ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. Αυτό όμως που βγάζει φλόγα, όχι σπινθήρα). Στην σκανδάλη του αναπτήρα δένουμε ένα σπαγγο 3-4 μέτρα περίπου. Καλύπτουμε τον πάσσαλο και αναπτύρα με ξερά χόρτα και κτίζουμε την πυρά από πάνω.
Για πιο θεαματικό άναμμα πρέπει να επικρατεί σκοτάδι.
Κάποιος κρύβεται πίσω από το κοινό και τραβάει το σπάγκο με αποτέλεσμα να ανάψει ο αναπτήρας και μαζί με αυτόν η πυρά.
Το στοιχείο αυτού του τρόπου είναι ο αιφνιδιασμός και η σύγχυση του κοινού για το πώς έχει ανάψει η φωτιά.
5. Βόμβα
Αν η πυρά μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο δέντρα ή πασσάλους μπορούμε να κάνουμε την βόμβα. Από το ένα δέντρο προς το άλλο δένουμε ένα χοντρό σχοινί ή καλύτερα σύρμα σε οριζόντια θέση. Πάνω από την πυρά κρεμάμε ένα χαρτί υγείας το οποίο δένουμε με λεπτό σπάγκος ίσα που να κρατάει στο οριζόντιο σχοινί.
Ανάβουμε το χαρτί υγείας (είτε με κοντάρι που να έχει κάτι φλεγόμενο στην άκρη είτε με φυτίλι που δέσαμε σε αυτό από κάτω). Μόλις το χαρτί υγείας αρχίσει να φλέγεται θα καεί ο σπάγκος και αυτό θα πέσει στην πυρά σαν βόμβα και να την ανάψει.
6. Διά θαλάσσης
Αν η πυρά μας θα πραγματοποιηθεί σε παραλία είναι ένας πολύ ωραίος και διαφορετικός τρόπος για το άναμμα της. Ένα άτομο έρχεται κολυμπώντας κρατώντας μια δάδα και ανάβει την φωτιά. Για να είναι ωραίο το άναμμα αυτό πλαισιώνεται από μιά ωραία ιστορία. Π.χ. ότι είναι ο θεός Ποσειδώνας, ο Οδυσσέας που επιστρέφει στην Ιθάκη, ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες του κ.ο.κ. ανάλογα και με το θέμα της δράσης μας.
7. Άναμμα με τρεις πυρσοφόρους

ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ
(Τραγουδιέται από βαθμοφόρους).
Να μαζευτούμε ήρθε η στιγμή
τριγύρω στην ζεστή φωτιά που λαμπιρίζει
Άς έλθουν νέοι και παλιοί
η νύχτα μας καλεί και η φλόγα μας φωτίζει.
Πλησιάστε στη φωτιά
να οι φλόγες παν ψηλά
μας γεμίζει όλους χαρά
πλησιάστε στη φωτιά.
ΤΥΠΙΚΟ ΑΝΑΜΜΑ ΠΥΡΑΣ
(Με τρείς πυρσοφόρους που έρχονται από τρία σημεία στο κέντρο του χώρου της πυράς μας)
  • Έρχεται ο πρώτος πυρσοφόρος:
        -- Φέρνω την φλόγα της πίστεως μας προς τον θεό και την πατρίδα.
  • Μετά έρχεται ο δεύτερος πυρσοφόρος:
         -- Φέρνω την φλόγα που μας δυναμώνει στην προσπάθεια της καθημερινής μας καλής πράξης.
  • Κατόπιν έρχεται ο τρίτος πυρσοφόρος:
         -- Φέρνω την φλόγα της εφαρμογής του Νόμου του Πρόσκοπου.
  • Τέλος ένας βαθμοφόρος λέει:
        -- Το τρίπτυχο αυτό ας ενωθεί (οι πυρσοφόροι ενώνουν ψηλά τους πυρσούς τους) και ενωμένο ας οδηγεί τα βήματά μας στον προσκοπικό δρόμο.
  • Οι πυρσοφόροι αδειάζουν τους πυρσούς στα ξύλα της πυράς και ακολουθεί η ευχή της πυράς.

(Εναλλακτικά  στέκονται όλοι όρθιοι σε κύκλο γύρω από την φωτιά.
       Ο Αρχηγός πλησιάζει την φωτιά και λέει αυτή την ευχή.)

ΕΥΧΗ ΠΥΡΑΣ
Σαν τις φλόγες π' ανάβουν σ΄ αυτή την φωτιά, έτσι ας ανάψει μέσα μας
το αίσθημα της αγάπης και του αλτρουισμού.
Σαν τον καπνό που απλώνεται σε κάθε μεριά του ορίζοντα,
έτσι ας απλωθεί σ' όλο τον κόσμο η ωραία προσκοπική ιδεολογία μας.
Σαν τις σπίθες που πέφτουν και σβήνουν
έτσι ας σβήσουν μέσα μας τα κακά συναισθήματά μας.
Σαν την ζεστασιά που μας χαρίζει η καλή μας φωτιά
έτσι ας ζεστάνουν τις καρδιές των ανθρώπων
οι καθημερινές καλές μας πράξεις.
Μετά όλοι όρθιοι τραγουδούν το ¨ Φλόγα Φλόγα ¨ και κάθονται. Τώρα είναι η ώρα που παίζουμε δύο τρία ήσυχα παιχνίδια. Ένα ωραίο παιγνίδι είναι να ξεκινήσει ο Αρχηγός μια ιστορία και απότομα να σταματήσει και να συνεχίσει ο διπλανός του που μετά από λίγο και αυτός σταματά και συνεχίζει ο επόμενος κ.ο.κ.
            Είναι καλό οι Ενωμοτίες να έχετε ετοιμάσει από ένα μικρό σκετς γύρω από την ζωή της Ομάδας.
            Προς το τέλος της πυράς μας κάνει μια μικρή ομιλία ο Αρχηγός γύρω από κάποιο Προσκοπικό σκετς και την τελειώνουμε λέγοντας τον Προσκοπικό Ύμνο και μια προσευχή.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΥΡΑΣ
Φλόγα, φλόγα Προμηθέως, φλόγα Ελληνική.
Φλόγα, φλόγα, νέας δόξας, φλόγα ιστορική.
Φέγγε δρόμους αρετής και καθήκοντος τιμής
δείχνε δρόμους ηθικής π' ακολουθούμε εμείς.
Φλόγα, φλόγα, φλόγα, φλόγα, φλόγα Ελληνική.
Φλόγα, φλόγα που φλογίζεις λευτεριάς πυρσούς.
Φλόγα, φλόγα, ας φωτίζεις σκλάβους αδελφούς.
Με πυρπολητών δαυλούς κατανίκησες εχθρούς
και σαν φώς πολιτισμού δίδαξες Λαούς.
Φλόγα, φλόγα, φλόγα, φλόγα, φλόγα Ελληνική.
 
8. Άναμμα με τέσσερεις πυρσοφόρους Με την πρόσκληση "πλησιάστε στην φωτιά μας κτλ" και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα θα πλησιάσουν τέσσερις πυρσοφόροι πρόσκοποι με αναμμένους τους πυρσούς, συμβολίζοντας τις τέσσερις κυριότερες περιόδους του Ελληνικού προσκοπισμού, με την στολή τους προσαρμοσμένη με την στολή κάθε περιόδου.
Ο ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ 1910
Παντελόνι μακρύ ως το γόνατο, μεγάλο πλατύγυρο, μαντήλι μεγάλο (αδίπλωτο) πουκάμισο χωρίς σήματα και πτυχία αλλά με θύσανους μπλέ στο αριστερό μανίκι, μακρύ κοντάρι, σακκίδιο παγούρι, αντί κάλτσες (αν είναι δυνατό, χακί υφασμάτινη κορδέλα που τυλίγεται σαν επίδεσμος στο πόδι) ως τα γόνατα.
Ο ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ 1912 - 1922
Σχεδόν όπως ο άλλος, με ένα περιβραχιόνιο του Ερυθρού Σταυρού, και αν είναι δυνατό ένα μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος.
Ο ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ 1940 - 1950
Με στολή σαν τη σημερινή (λίγο μακρύ το παντελόνι), χακί μπερέ στο κεφάλι και με μπουφάν
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ
Με την στολή μας όπως έχει.
  • ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ
Είμαι ο πρώτος πρόσκοπος, ο πρόσκοπος του 1910 που μαζί με τον Λευκαδίτη και τους αλησμόνητους συνεργάτες του, βάλαμε τα πρώτα λιθάρια στα θεμέλια του Ελληνικού προσκοπισμού. Τότε, οι άνθρωποι, όπως είμαστε μια χούφτα και παράξενα ντυμένοι, απορούσαν μαζί μας, αλλά εμείς δώσαμε ζωή στο μεγάλο αυτό έργο και πολλούς ενάρετους και σπουδαίους άντρες στην Ελληνική μας κοινωνία. Όπως τότε ανάψαμε την φλόγα την προσκοπική που καίει ακοίμητα, έτσι και τώρα ας ανάψουμε την χαρούμενη αυτή φωτιά που την συμβολίζει.
 
  • ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ
Και εγώ, ο πρόσκοπος του '12 - '22, έζησα τα προσκοπικά μας παιδικά χρόνια μέσα στους πιο δοξασμένους πολέμους και στην πιο μεγάλη καταστροφή της πατρίδας μας. Το Έθνος με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και σαν τα αρχαία Ελληνόπουλα και τα Ακριτόπουλα του Βυζαντίου, έτρεξα σαν παιδιά των μαχών βοήθησα τους πληγωμένους, έσβησα πυρκαγιές και είδα τόσους σαν και εμένα να δίνουν την ίδια τη ζωή τους στο Αϊδίνι, στα Σώκια, στην Κάτω Παναγιά της Μ.Ασίας, στο Ροδολείβος Σερρών κ.α. Με την δάδα μου κι εγώ διατήρησα τη συμβολική αυτή φλόγα.
 
  • ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ
Εγώ ο πρόσκοπος του 1940 - 1950, αναγκάστηκα να δουλεύω στα κρυφά κάτω από την σκιά του κατακτητή που βάραινε θανάσιμα τη πατρίδα μας. Έγινα ποντοπόρος σε ξένες χώρες, βοήθησα στα συσσίτια τους πεινασμένους αδελφούς μου, έδωσα ότι μπορούσα στον αγώνα κατά του κατακτητή και το 1945 μαζί με τη Λευτεριά, ξανάφτιαξα πάλι επίσημα τον προσκοπισμό στην Ελλάδα. Στην περίοδο 45 - 49 έκανα για άλλη μια φορά το καθήκον μου. Βοήθησα πρόσφυγες, περιποιήθηκα πληγωμένους και έβαλα την δάδα μου στην φωτιά που θερμαίνει τα Ελληνόπουλα.
 
  • ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ
Εγώ ο σημερινός πρόσκοπος, κάνω ότι μπορώ για να σηκώσω την τιμημένη κληρονομιά των προκατόχων μου. Έτρεξα όπου με κάλεσε η πατρίδα και θα πάω όπου η ανάγκη το καλέσει. Μαζί με άλλα 15 εκατομμύρια αδέλφια μου στον κόσμο και τις χιλιάδες παλαιούς και νέους προσκόπους της Ελλάδας μας, ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ να κρατήσω ζωντανή και λαμπρή την προσκοπική φλόγα, για να την μεταλαμπαδεύσω στους νεότερους αδελφούς μου.
9. Φλεγόμενο τόξο ( για προχωρημένους )
Αν στην Ομάδα ή την Κοινότητά μας υπάρχει Πρόσκοπος, Ανιχνευτής ή Βαθμοφόρος που ασχολείται με την τοξοβολία συστήνεται ο τρόπος αυτός. Μην τον δοκιμάσετε αν δεν είστε ειδήμων.

Πηγή: http://www.76thescouts.org/GreekVer/Campfire.htm#ena


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου