Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ημέρα Σκέψεως - World Thinking Day.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ! Ο Τρίτος μήνας του χειμώνα, κρύος λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και ζεστός για εμάς που σκεφτόμαστε· όλους εκείνους που αγαπάμε όλα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης
Τον Φλεβάρη σι πρόσκοποι όλου του κόσμου έρχονται πιο κοντά με την ημέρα σκέψεως, μια γιορτή αφιερωμένη στο όραμα ενός καλύτερου κόσμου, στην ειρήνη, την φιλία, στην κοινή προσπάθεια μικρών και μεγάλων, όλων των μικρών και μεγάλων όλης ης γης, να χτίσουν έναν κόσμο αδελφωμένο.
Η 22α Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα σκέψεως με αφορμή την Κοινή ημερομηνία γέννησης του Αρχιπροσκόπου Robert Baden Powell και της Αρχιοδηγού Olave Baden Powell.
Ο Baden Powell υπήρξε ο ιδρυτής του προσκοπισμού το 1910. Ήταν γενναίος στρατιώτης, μέγας παιδαγωγός, άριστος συγγραφέας, επιτυχημένος ζωγράφος, αριστοτέχνης σκιτσογράφος, γλαφυρός χρονογράφος και διαπρεπής ρήτορας.
Από τα πρώτα του χρόνια, που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ξεκίνησε και δημιουργήθηκε αυθόρμητα αυτός ο «ωραίος κόσμος» του προσκοπισμού, πολλοί απ’ όλα τα μέρη της γης, ένιωθαν την ανάγκη να στέλνουν τις ευχές τους στον ιδρυτή του προσκοπισμού με την ευκαιρία των γενεθλίων του στις 22 Φεβρουαρίου. Ήταν μοναδική σύμπτωση ότι και η γυναίκα του και στενή συνεργάτιδα, που ηγήθηκε για πολλά χρόνια από το 1912 της κίνησης των οδηγών, η lady Olave Baden Powell είχε και εκείνη τα γενέθλια της την ίδια ακριβώς ημέρα.
Οι σκέψεις όλων και οι ευχαριστίες προς τον ιδρυτή και την σύζυγο του για το έργο τους, αποτέλεσαν, καθώς περνούσαν τα χρόνια, την βάση μιας αόρατης επικοινωνίας προσκόπων και οδηγών με τον ιδρυτή και τη σύζυγό του και μέσω αυτών με τους προσκόπους, τις οδηγούς των άλλων χωρών. Έτσι καθιερώθηκε στην αρχή από την οδηγική κίνηση και από το 1929 από την προσκοπική Κίνηση, η 22α Φεβρουαρίου σαν ημέρα σκέψεως.
Στη 19η παγκόσμια συνέλευση στην Ρόδο το 1963 κατόπιν πρότασης της ελληνικής αντιπροσωπείας, αποφασίστηκε να εορτάζεται παγκόσμια αυτή η επέτειος. Είναι ένας συμβολικός εορτασμός που η ελεύθερη σκέψη ξεπερνά φραγμούς και σύνορα, αναλογίζεται την έκταση της προσκοπικής Κίνησης και χαιρετά με ανθρωπιά τον αδελφό πρόσκοπο μιας άλλης χώρας, μιας άλλης θρησκείας, μιας άλλης φυλής...

Χρόνια Πολλά λοιπόν σ' όλους τους Αδελφούς Προσκόπους του 1ου Σ.Π. Βύρωνα
Παντελής Κανάκης
Πρόεδρος ΕΚΣ 1ου Σ.Π. Παλλήνης

3 σχόλια:

  1. Πολυ ωραίο και επίκαιρο, ευκαιρία και για μια δράση ώστε να θυμηθούμε πιος είναι ο ιδρυτής μας αλλά και τα αδέλφια μας σε όλο το κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάχνοντας για την γιορτή του συστήματος μας ενόψει της 22ας Φεβρουαρίου έπεσα πάνω στο κείμενο σας και έχω την ανάγκη με όλο τον σεβασμό να διορθώσω μερικά.

      Ο προσκοπισμός από τον BP ιδρύθηκε το 1907 όχι το 1910. (Μιας που από ότι θυμάμαι το 2007 και όχι το 2010 γιορτάσαμε τα 100 μας χρόνια...) Το 1910 ιδρύθηκε στην Ελλάδα...

      Επίσης οι οδηγοί δεν ιδρύθηκαν το 1912 αλλά το 1910, από την αδελφή του Baden Powell την Αγνή. Το 1912 παντρεύτηκε την Olave η οποία και ανέλαβε να συνεχίσει το έργο της Αγνής.

      Δεν έχουν μεγάλη σημασία όμως οι ημερομηνίες... Σημασία έχει το Έργο μας μέσα σε αυτά τα χρόνια... Απλά για την ιστορία νομίζω πως θα πρέπει να είναι σωστά οι ημερομηνίες γραμμένες...

      Με προσκοπικούς χαιρετισμούς,
      Δημήτρης Τσολάκης,
      Αρχηγός 5ης Αγέλης Λάρισας

      Διαγραφή